mobiLang.pl - ucz się wygodnie : angielski na komórkę, fiszki na komórkę, nauka online

nie masz jeszcze konta?

eFiszki - platforma darmowej nauki mobilnej

Pakiet Kulinaria
język Niemiecki
96 słówek
Słówka z przepisów
Teraz Ty wybierasz gdzie i jak się uczysz!
teraz ty wybierasz czy uczysz z komorka, androidem, online
Słówka zawarte w pakiecie
  • Słówko
    po polsku
    po niemiecku
  • Dzial 1-20

      • składniki
      • die Zutaten
      • zółtko
      • das Eigelb
      • kminek
      • der Kümmel
      • soda oczyszczona
      • das Natron
      • z płaską łyżeczką
      • mit einem gestrichenen Teelöffel
      • misa, miska
      • die Schüssel
      • dodawać
      • hinzu|geben
      • mieszać
      • [ver]rühren
      • patelnia
      • die Pfanne
      • grudka, grudki
      • der/die Klumpen | Klümpchen (zdrobnienie)
      • ciekły, płynny
      • flüssig
      • chleb razowy
      • das Schwarzbrot
      • pozostawiać do ostygnięcia
      • abkühlen lassen
      • według gustu
      • nach Geschmack
      • zapiekanka
      • der Auflauf
      • kalafior
      • der Blumenkohl (kein Pl.)
      • por
      • der Porree, -s
      • przecier pomidorowy
      • das Tomatenmark, kein Pl.
      • sos pieczeniowy
      • die Bratensoße, -n
      • obierać
      • schälen

    Dzial 41-60

    Dzial 21-40

      • pokroić w plasterki
      • in Scheiben schneiden
      • pokroic na kawałki
      • in Stücke schneiden
      • smażyć na patelni
      • in der Pfanne braten
      • połowa
      • die Hälfte
      • posypywać
      • streuen
      • przed podaniem
      • vor dem Servieren
      • solony
      • gesalzen
      • ząbek czosnku
      • die Knoblauchzehe, -n
      • koperek
      • der Dill, -e
      • drobno zetrzeć
      • fein raspeln
      • masa
      • die Masse, -n
      • podgrzewać
      • erhitzen
      • placek
      • der Puffer, -
      • drobno kroić
      • klein schneiden
      • dekorować
      • schmücken
      • wyciskać
      • auspressen
      • rzodkiewka
      • das Radieschen, -
      • proszek
      • das Pulver
      • wg własnego uznania
      • nach eigenem Ermessen
      • rozpuścić w wodzie
      • in Wasser auflösen

    Dzial 41-60

      • folia kuchenna
      • die Kunststofffolie, -n
      • wierzch
      • das Oberteil
      • w tym czasie
      • währenddessen
      • starannie
      • sorgfältig
      • do gotującej się wody
      • zum kochenden Wasser
      • gotować na wolnym ogniu
      • köcheln lassen
      • drób
      • das Geflügel
      • skorupiaki
      • die Schalentiere/Krustentiere
      • sos
      • die Sauce/Soße
      • pasta kanapkowa
      • der Brotaufstrich
      • łyżeczka do herbaty
      • TL - Teelöffel
      • łyżka stołowa
      • EL - Esslöffel
      • indyk
      • der Puter
      • pęczek (np rzodkiewki albo pietruszki)
      • der Bund
      • mrożony
      • TK - tiefgekühlt
      • bazylia
      • das Basilikum
      • musztarda
      • der Senf
      • przygotowanie (żarcia)
      • die Zubereitung
      • smakołyk
      • der Leckerbissen
      • mąka kartoflana
      • die Speisestärke

    Dzial 61-80

      • uchwyt, ucho (od dzbana) ale też ogonek (jabłko), lodyżka (za to też trzymamy :)
      • der Stiel
      • smaczny (bardzo, zajebisty)
      • lecker
      • mak
      • der Mohn
      • gotować, zagotować
      • aufkochen
      • kuchenka (piekarnik + płyta)
      • der Herd
      • studzić
      • auskühlen
      • szczypta soli
      • eine Prise Salz
      • czubaty (łyżka)
      • gehäuft
      • odtłuszczony, chudy twaróg
      • der Magerquark
      • polewa
      • der Guss
      • płatki migdałowe
      • das, die Mandelblättchen
      • marchewka
      • die Möhre,-n
      • miękki
      • weich
      • złączyć rekoma (tak jak ciasto się wygniata)
      • verkneten
      • wysuszyć
      • trocken
      • tłuszcz z pieczonego miąsa
      • das Bratfett
      • posypywać
      • bestreuen
      • zapiekać
      • überbacken
      • topione masło
      • das Butterschmalz
      • słodka papryka
      • der Edelsüß-Paprika

    Dzial 81-100

      • ukośny, pochyły
      • schräg
      • osuszać (ręcznikiem papierowym)
      • trocken tupfen
      • rozbijac cienko (kotlety)
      • dünn klopfen
      • podsypać mąką
      • mit Mehl bestäuben
      • zasmażać mąkę
      • Mehl ausschwitzen
      • zalać pieczoną potrawę (np. mięso) chłodną cieczą (np. winem)
      • ablöschen
      • drobno
      • fein
      • pokrywka
      • der Deckel
      • dogotować
      • garen
      • chrzan
      • der Meerrettich
      • śmietana
      • Schmand
      • gałka muszkatałowa
      • die Muskatnuss
      • panierka
      • die Panade
      • majeranek
      • der Majoran
      • wymieszać
      • vermengen
      • przyrządzać
      • zubereiten
spodobał Ci się ten pakiet i chcesz rozpocząć jego nauke? kliknij tutaj!
extensa.pl - projektowanie graficzne, uslugi programistyczne
Wszelkie prawa zastrzezone mobilang.pl 2008-2024