Słówka zawarte w pakiecie
-
Słówko
po polsku
po niemiecku
-
Dzial 1-20
- soda oczyszczona
- das Natron
- z płaską łyżeczką
- mit einem gestrichenen Teelöffel
- grudka, grudki
- der/die Klumpen | Klümpchen (zdrobnienie)
- chleb razowy
- das Schwarzbrot
- pozostawiać do ostygnięcia
- abkühlen lassen
- według gustu
- nach Geschmack
- kalafior
- der Blumenkohl (kein Pl.)
- przecier pomidorowy
- das Tomatenmark, kein Pl.
- sos pieczeniowy
- die Bratensoße, -n
Dzial 41-60
Dzial 21-40
- pokroić w plasterki
- in Scheiben schneiden
- pokroic na kawałki
- in Stücke schneiden
- smażyć na patelni
- in der Pfanne braten
- przed podaniem
- vor dem Servieren
- ząbek czosnku
- die Knoblauchzehe, -n
- drobno zetrzeć
- fein raspeln
- drobno kroić
- klein schneiden
- rzodkiewka
- das Radieschen, -
- wg własnego uznania
- nach eigenem Ermessen
- rozpuścić w wodzie
- in Wasser auflösen
Dzial 41-60
- folia kuchenna
- die Kunststofffolie, -n
- w tym czasie
- währenddessen
- do gotującej się wody
- zum kochenden Wasser
- gotować na wolnym ogniu
- köcheln lassen
- skorupiaki
- die Schalentiere/Krustentiere
- pasta kanapkowa
- der Brotaufstrich
- łyżeczka do herbaty
- TL - Teelöffel
- łyżka stołowa
- EL - Esslöffel
- pęczek (np rzodkiewki albo pietruszki)
- der Bund
- przygotowanie (żarcia)
- die Zubereitung
- mąka kartoflana
- die Speisestärke
Dzial 61-80
- uchwyt, ucho (od dzbana) ale też ogonek (jabłko), lodyżka (za to też trzymamy :)
- der Stiel
- smaczny (bardzo, zajebisty)
- lecker
- gotować, zagotować
- aufkochen
- kuchenka (piekarnik + płyta)
- der Herd
- szczypta soli
- eine Prise Salz
- odtłuszczony, chudy twaróg
- der Magerquark
- płatki migdałowe
- das, die Mandelblättchen
- złączyć rekoma (tak jak ciasto się wygniata)
- verkneten
- tłuszcz z pieczonego miąsa
- das Bratfett
- topione masło
- das Butterschmalz
- słodka papryka
- der Edelsüß-Paprika
Dzial 81-100
- osuszać (ręcznikiem papierowym)
- trocken tupfen
- rozbijac cienko (kotlety)
- dünn klopfen
- podsypać mąką
- mit Mehl bestäuben
- zasmażać mąkę
- Mehl ausschwitzen
- zalać pieczoną potrawę (np. mięso) chłodną cieczą (np. winem)
- ablöschen
- gałka muszkatałowa
- die Muskatnuss
spodobał Ci się ten pakiet i chcesz rozpocząć jego nauke?
kliknij tutaj!
Wszelkie prawa zastrzezone mobilang.pl 2008-2024